"Az egész Világegyetemben nincs nagyszerűbb tevékenység azon tevékenységnél, amelyre valódi késztetést érzel."

2016. szeptember 26., hétfő

Szívcsakra


Szanszkrit név: Anahata
Jelentés: Érintetlen
Jellemzői: Test-Lélek-Szellem egyensúly; a lényeg elfogadása, odaadás, bizalom, igazságérzet
Hely: Szív
Elem: Levegő
Mantra: YAM
Funkció: Szeretet
Belső állapot: Együttérzés, szeretet
Külső állapot: Gáznemű
Mirigy: Csecsemőmirigy
Egyéb testrész: Tüdő, szív, szívburok, karok, kezek
Rendellenes működés: Asztma, magas vérnyomás, szívbetegségek, tüdőbetegségek
Szín: Zöld
Gyökér-szótag: Lam
Hangzó: Éj
Szirmok: 12
Bolygó: Vénusz
Fém: Réz
Élelmiszer: Zöldség
Ige-megfelelés: Szeretni
Érzékelés: Tapintás; bőr-kéz
Illat: Levendula, jázmin, cickafark, majoránna, gyöngyvessző
Ásvány: Smaragd, turmalin, jade, rózsakvarc
Asztrológiai hozzárendelések: Oroszlán/Nap: melegség, nagyvonalúság; Mérleg/Vénusz: kapcsolat, szeretet, harmónia, Én-Te egybeolvadása, az önző ego legyőzése
Kor: 21-28 év

Eljutottunk a csakrarendszer középpontjába. A „szív" szó középpontot is jelent, lényeget vagy az igazságot. Ez spirituális központunk, legbensőbb magunk, a hely, ahol a fentről és lentről, bentről és kintről érkező energiák egyesülnek.
A szeretet, melyet a szívcsakra szintjén megtapasztalunk, jelentősen eltér a szakrális csakrával társított szexuálisabb, szenvedélyesebb szeretettől. A szexuális szeretetnek tárgya van - egy adott személy jelenléte váltja ki a szenvedélyt. A szívcsakra esetén a szeretetet nem kívülről jövő ingerek váltják ki, hanem magában a létezésben tapasztaljuk azt meg. A szeretet a béke legmélyebb érzéséből fakadhat, amely viszont az igények hiányának - hogy örömmel foglaljuk el helyünket a világban — és belső harmóniánk kisugárzásának a következménye. Míg a szakrális csakra a maga múló szeszélyeivel állhatatlan természetű, a szívből jövő szeretet tartós minőséget, örökkévalóságot és állandóságot képvisel.

Minden csakra akkor töltődik fel energiával, ha egy vonalban áll a szusumnával, a központi energiaoszloppal. Azonban ha nem vagyunk egyensúlyban önmagunkkal, a csakráink is elmozdulhatnak a szusumná vonalából, ahogy a csigolyák a beteg gerincoszlopban. Sajnos nincsenek „csakra-kovácsok", akik ezt helyre tudnák tenni. Nekünk kell megcsinálnunk.

A szívcsakra, a személyes mandala abszolút középpontja szenvedi el a legnagyobb veszteséget, illetve okozza a legtöbb problémát, ha elmozdul a helyéről. A szív (a központi mag) kiegyensúlyozatlansága kibillentheti az egész rendszert. Nem csak az alsó és felső csakrák, valamint a test és az elme között van szükség egyensúlyra, hanem a belső és a külső, az Én és a transzcendencia között is. A szeretet érdekében bizonyos mértékig meg kell haladnunk az egónkat és magunk mögött kell hagynunk az elszigeteltséget, mivel csak így tapasztalhatjuk meg az átfogóbb egység érzetét. Egyéniségünk egy részét kell feladnunk ezért az egységért.

Szívcsakra gyakorlatok:
  • Meditáció
  • Teljes légzés
  • Légzés váltott orrlyukakkal

Jógagyakorlatok:
  • Mellkasnyújtás
  • Kobra
  • Hal

(Forrás: Anodea Judith: A csakrák bölcsessége)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése