"Az egész Világegyetemben nincs nagyszerűbb tevékenység azon tevékenységnél, amelyre valódi késztetést érzel."

2016. szeptember 16., péntek

Szakrális csakra


Szanszkrit neve: Szvadhiszthána
Jelentése: Édes íz, édeset érezni
Jellemzői: Soha ki nem haló érzelmek, szexualitás, alkotó erő, a változás elősegítője
Hely: Alhas, nemi szervek, méh
Elem: Víz
Mantra: VAM
Funkció: Vágy, öröm, szexualitás, nemzés, nemi jelleg kialakítása
Belső állapot: Érzések
Külső állapot: Folyékony
Mirigy: Petefészek, herék
Egyéb testrész: Méh, nemi szervek, vese, hólyag, keringési rendszer
Rendellenes működés: Impotencia, frigiditás, méh-, hólyag-, vagy veseproblémák, merev derék
Szín: Narancssárga
Érzékelés: Ízlelés
Gyökér-szótag: Vam
Hangzó: U
Égitest: Hold
Fém: Ón
Élelmiszer: Folyadékok, narancs színű ételek
Ige-megfelelés: Érezni
Füstölő: Ibolyagyökér, gardénia, damiana
Ásvány: Karneol, holdkő, korall
Szimbólum: 6 szirmú lótusz holdsarlóval
Asztrológiai hozzárendelések: Rák/Hold: érzelmek, termékenység; Mérleg/Vénusz: érzékiség, művészi hajlamok; Skorpió/Plútó: érzéki vágyak, "én" feladása
Kor: 7-14 év

E csakra eleme a víz, így a következő, folyadékokkal kapcsolatos testi funkciók társíthatók hozzá: vérkeringés, folyadékürítés, szexualitás és reprodukció. Emellett a víz egyéb minőségeit is képviseli, úgymint az áramlást, az alaktalanságot, folyékonyságot és megadást.

A csakra a szexualitás, érzelmek, érzékelés, öröm, mozgás és gondoskodás központja.
A szakrális csakra a Holdhoz kapcsolódik. Ahogy a Hold vonzza és taszítja az óceánokat, úgy mozgathatnak vágyaink és szenvedélyeink is egész óceánnyi energiákat. A Hold uralja a tudattalant, a rejtélyest, a láthatatlant, a sötétet és a feminint. Ez adja a csakra sajátos erejét: felemelkedünk mélységeinkből, hogy változást idézzünk elő a világban.

Az emóciók támogatják a tudat fejlődését a testen keresztül. Amikor érzelmeket nyilvánítunk ki, energiát áramoltatunk kifelé a tudattalanból a testen át a tudatos elmébe. A tudatosság feltölti, megtisztítja és meggyógyítja a testet. Ez az életerő mozgása, s segítségével változást érhetünk el. És ezzel visszatértünk a szakrális csakra két fő eleméhez: a mozgáshoz és a változáshoz.

A szexualitás életerő. Mégis olyan kultúrában élünk, ahol életünk ezen fontos összetevőjét vagy elnyomják, vagy durván kizsákmányolják. Azt megengedik, hogy gyermekeink a televízióban rengeteg erőszakot és gyilkosságot lássanak, de a meztelen emberi testet és a testi szerelmet azonnal cenzúrázzák. Azonban az élvezet utáni vágy mindig utat tör, akár negatív formában is: alkohol- és drogfüggőség, szexfüggőség, agresszió, nemi erőszak és megalázó pornográfia formájában. S mindeközben milliókat költenek olyan reklámokra, amelyek elfojtott szexualitásunkat használják ki. Amikor elvesznek tőlünk valami eleven és természetes dolgot, a hiány nyomán keletkezett űrt is felhasználhatják a kontroll eszközeként. Amit elvettek tőlünk, darabonként újra eladják nekünk...

A gondoskodás a szexualitás végső összegzése, illetve a test, az elme és a lélek alapvető igénye. A gondoskodás azt jelenti, hogy valakit energiával, szeretettel és érintésekkel táplálunk. Egy olyan egyszerű cselekedet is, mint az érintés, hihetetlen fontossággal bír az emberi szervezet egészséges működése szempontjából.

Szakrális csakra gyakorlatok:
A hasi csakra megnyitására irányuló gyakorlatok a csípő és alhas mozgatásából állnak. Egyes gyakorlatok kizárólag a csakra megnyitását célozzák, míg mások az ezen a területen található energiát stimulálják és mozgatják. A teljes testet megmozgató gyakorlatokhoz tartozik az érintés és gondoskodás is, például a masszázs és a szexuális tevékenység. Az egyszerű kényeztető gyakorlatok, mint a hosszú, forró fürdő, a zuhanyozás, vagy az úszás (melyek mindegyike a víz elemhez kapcsolódik) jelentőségét nem szabad lebecsülnünk.

Egyéb gyakorlatok:
  • Istennő-póz
  • Medencegörgetés
  • Csípőkörzés

(Forrás: Anodea Judith: A csakrák bölcsessége)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése