"Az egész Világegyetemben nincs nagyszerűbb tevékenység azon tevékenységnél, amelyre valódi késztetést érzel."

2016. szeptember 29., csütörtök

Torokcsakra


Szanszkrit név: Visuddha
Jelentés: Megtisztulás
Hely: Torok
Elem: Hang
Mantra: HAM
Funkció: Kommunikáció, kreativitás. Gondolat-érzés közötti híd, impulzusok, önkifejezés
Belső állapot: Az eszmék szintézise szimbólumokká
Külső állapot: Rezgés
Mirigy: Pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy
Egyéb testrész: Nyak, váll, kar, kéz
Rendellenes működés: Torokgyulladás, merev nyak, megfázás, pajzsmirigy problémák, hallásproblémák
Szín: Ragyogó kék
Érzékelés: Hallás
Gyökér-szótag: Ham
Szirmok száma: 16
Bolygó: Merkúr
Fém: Higany
Élelmiszer: Gyümölcs
Ige-megfelelés: Beszélek
Füstölő: Tömjén, szerecsendió
Ásvány: Türkiz, akvamarin, cölesztin
Asztrológiai hozzárendelések: Ikrek/Merkúr: kommunikáció; Mars: aktív önkifejezés; Bika/Vénusz: tér-formaérzékelés; Vízöntő/Uránusz: isteni inspiráció, függetlenség
Kor: 29-35 év

A torokcsakra az a központ, amely a hangon, a rezgésen, az önkifejezésen és a kreativitáson alapuló kommunikációért felelős. A tudatosság olyan tartománya ez, mely irányítja, létrehozza, továbbítja és fogadja a kommunikációt, saját magunkon belül és egymás között is. A dinamikus kreativitás központja, amely a régi eszmékből újakat kovácsol. Sajátosságai közé tartozik az odafigyelés, a beszéd, az írás, az éneklés és a kántálás, a telepátia és a művészetek - ezek közül különösen azok, melyek a hanggal és a nyelvvel függnek össze.

Ennek a csakrának az elnevezése Visuddha, azaz „megtisztulás". Ez két dologra utal a torokcsakrára vonatkozóan:
1. A torokcsakra sikeres eléréséhez és megnyitásához a testnek fel kell mutatnia egy bizonyos mértékű tisztaságot. A felső csakrák kifinomultabb jellege nagyobb fokú érzékenységet követel, s a test megtisztításával nyitottabbá válhatunk.
2. A hang, mint vibráció és mint minden dologban benne lakozó erő, tisztító jelleggel bír. A hang képes az anyag sejtstruktúrájának megváltoztatására, valamint arra, hogy a bennünk vagy a külvilágban található disszonáns frekvenciákat harmonizálja.

Az elménkben és testünkben hordozott rezgések folytán mindnyájan hatással vagyunk egymásra és a minket körülvevő dolgokra. Nem szentelünk túl sok figyelmet ezeknek, mivel túl finomak és szövevényesek ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk őket, de ettől még mélyen befolyásolnak minket. Kevesen tesznek tudatos erőfeszítést arra, hogy tudatosan beállítsák ezeket a vibrációkat, pedig számos viszonylag egyszerű, bárki által elsajátítható technika és alapelv létezik. Használatuk nagy segítséget nyújthatna tudatosságunk fejlesztésében, továbbá a körülöttünk lévő emberek evolúciós jólétének fokozásában. 
Egy hatékony mantra, ha reggelente néhány percig fennhangon ismételgetjük, egész nap visszhangozhat bensőnkben, így magunkban hordozhatjuk rezgésének, képének és jelentésének lenyomatát. Állítólag minden egyes visszhanggal a mantra varázslatos hatást gyakorol a test és az elme szövetére: egyre nagyobb rendet és harmóniát visz bele. A tettek is új ritmust vesznek fel a kántálás ütemére. A gyors mantrák növelik az energiaszintet és segítenek legyőzni a tehetetlenséget. Egy lassú, békés mantra pedig segíthet egész napra fenntartani az ellazultság, nyugodtság érzését.

Torokcsakra jógagyakorlatok:
  • Nyakkörzés
  • Gyertyaállás
  • Eke
  • Hal



/Forrás: Anodea Judith: A csakrák bölcsessége/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése