"Az egész Világegyetemben nincs nagyszerűbb tevékenység azon tevékenységnél, amelyre valódi késztetést érzel."

2016. szeptember 30., péntek

Homlok (harmadik szem) csakra

Szanszkrit név: Adzsna
Jelentés: Észlelni, irányítani
Jellemzői: Érzéken kívüli érzékelés, magasabb rendű Én felismerése, belső látás
Hely: A fej közepén a szemmagasságnál kissé magasabban
Elem: Fény
Mantra: OM
Lényegi állapot: Kép
Funkció: Látás, intuíció
Érzékszervi funkció: Minden érzékelés (természetfölötti is)
Mirigy: Tobozmirigy
Egyéb testrész: Szem
Rendellenes működés: Vakság, fejfájások, rémálmok, megerőltetett szem, homályos látás
Szín: Indigókék
Gyökér-szótag: Om
Szirmok: 2
Bolygó: Jupiter, Neptunusz
Fém: Ezüst
Élelmiszer: Enteogén
Ige-megfelelés: Látni
Füstölő: Feketeüröm, csillagánizs, akácia, sáfrány
Ásvány: Lápisz lazuli, kvarc, csillagzafír
Asztrológiai hozzárendelések: Merkúr: intellektuális ismeretek, racionális gondolkodás; Nyilas/Jupiter: belső összefüggések ismerete; Vízöntő/Uránusz: megvilágosodás; Halak/Neptunusz: intuíció, odaadás
Kor: 36-42 év

A homlokcsakra a fej középvonalában, a homlokon található — vagy szemmagasságban, vagy kissé feljebb, ez egyénenként változik. Állítólag itt helyezkedik el a pszichikai észlelés éteri szerve, a harmadik szem, s ahogy az agy fizikai észlelőberendezései a szemek, úgy a harmadik szemről azt mondhatjuk, hogy ez pedig a homlokcsakra pszichikai észlelőberendezése.  A harmadik szem a fizikai világon túlra lát, mintha egy szöveg sorai között olvasna mélyebb értelmet keresve.

E csakra szanszkrit neve adzsna, melynek jelentése eredetileg az volt, hogy „észlelni", később pedig az, hogy „irányítani". Ez is utal a csakra kétarcúságára - az észlelésen keresztül képeket fogadunk a külvilágból, másrészt kreatív vizualizáción keresztül belső képeket alkotunk, amelyekkel uraljuk a világunkat. Minél tovább tartunk meg egy képet az elménkben, annál valószínűbb, hogy testet ölt. Ha nincsenek zavaró tényezők, a manifesztált forma ugyanolyan lesz, mint a vizualizált kép, ahogy a színes üvegablak pontos mása vetül a falra, amikor nem áll bútor a fény útjában. És fordítva: ha egy vizualizáció nem manifesztálódik, akkor zavaró tényezőkbe ütközött e folyamat során. Ezek a zavaró tényezők lehetnek életkörülményeink, a tudatalattitól való félelem, vagy hogy vizualizációnkat nem sikerült kellően pontossá tennünk.

A homlokcsakra szintjén a tudatosság legfontosabb aspektusa, hogy fejlesszük pszichikai képességeinket. Noha a pszichikai észlelés nem feltétlenül vizuális, mint a tisztánhallás (torokcsakra) vagy tisztánérzés (hasi csakra) esetében, a tisztánlátás során szerzett információ időtlensége lehetővé teszi, hogy sokkal nagyobb területre terjesszük ki az észlelésünket, mint a korábban tárgyalt képességek bármelyike esetében.
A tisztánlátást, más néven clairvoyance-t (ejtsd: klervojansz) nem homályosítja el az anyagi világ tompasága, ami normális esetben korlátozza tér- és időérzetünket. A tisztán és látás szavak meglehetősen pontosan írják le ezt a folyamatot: ahhoz, hogy tisztánlátók legyünk, a tiszta teret kell megfigyelnünk - az energiamezőket, nem pedig magukat a tárgyakat; a kapcsolatokat, nem pedig a dolgokat. Lássuk a világot mint egészet, és elménkkel tisztán és közvetlenül ragadjuk meg azt az információt, amelyre szükségünk van. Minél nagyobb a bennünk lévő világosság, annál inkább képesek vagyunk meglátni a környező világ finomabb részleteit.

Homlokcsakra gyakorlatok:
  • Meditáció színekkel
  • Harmadik szem meditáció

/Forrás: Anodea Judith: A csakrák bölcsessége/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése